GRÖNT RENT och NATURLIGT
REN: info@rendryck.se elller: Tel: 070 091 86 50

Fakta om Ren fläder

Fläder i blomFläder är en stor buske eller träd som kan bli mer än 8 meter hög. Den växer vild i Götaland men odlad och förvildad påträffas den långt upp i Sverige. Arten förekommer naturligt i Europa till västra Sibirien, nordvästra Afrika, Turkiet och Kaukasus.  Den förekommer på upp till 1500 meter över havet, men föredrar dock måttlig till sandig, kväverik och frisk, lätt sur lerjord. Flädern odlas också på andra håll, både som prydnadsväxt och för sina olika användbara växtdelar. Flädern är en art i familjen desmeknoppsväxter. 

Flädern blommar i juni-juli och bären mognar under augusti. Bladen sitter motsatta, de är parbladiga, gröna. Fläderblommorna sitter i tillplattade, breda knippen och har karakteristisk stark, söt doft. Blommorna som är vita eller svagt gulaktiga, är oftast i fem delar. De har därför fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar och tre fruktblad, och som senare gör att frukten bildar tre kärnor (tre frukter). Frukterna är botaniska bär och blir först röda, och sedan svarta och glänsande.

Fläderblommorna anses svett- och urindrivande och bären är milt laxerande. Rik på C-vitamin. Varnas skall dock för barken, de friska bladen och de omogna frukterna innehåller en glykosid som avspaltar cyanvätesyra (blåsyra), vilket gör dem giftiga. Flädern kan förväxlas med sommarfläder och druvfläder som båda är giftiga.

I nordiska mytologin är flädern tillägnad kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Freja. Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: ”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” (Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.). Flädern planterades nära huset för att skydda mot det onda. Troll, spöken och häxor kunde inte komma förbi och flädern påverkade husets invånare i det godas riktning. Flädermor behandlades med största vördnad och respekt. Man högg inte ned en fläder utan att alltid offra spenvarm mjölk på rötterna.

Latinskt namn: Sambucus nigra

Smaker

 • Vita vinbär
  Vita vinbär
  Drycken Vita vinbär är en god törstsläckare och måltidsdryck. Den är...
 • Fläder måltidsdryck Ren dryck
  Fläder
  Perfekt till fisk och skaldjur, gärna ostron! En härlig välkomstdrink/apertif med...

För livets glada stunder/glädjedagar

För livets glädjedagar behövs det ofta ett alkoholfritt och nyttigt/naturligt alternativ:

 • bröllop
 • jubilarens middag
 • födelsedagar
 • dop

Då kan alla närvarande få något gott att dricka!

Kontakt/Beställning

Ren
Vallebergavägen 123
SE-267 77 Ekeby
tel: 070 091 86 50
info@rendryck.se
andreas@rendryck.se
bo@rendryck.se
org nr: 9697757160