GRÖNT RENT och NATURLIGT
REN: info@rendryck.se elller: Tel: 070 091 86 50

Fakta om Ren slånbär

slånbär på buskeSlånbäret är en klotrund, blådaggig svartblå stenfrukt med mycket kärv smak. För att få godare, sötare och mindre sträv smak skall bären blivit frostnupna.

Bären innehåller garvsyra som ger dem en kärv och bitter smak. När temperaturen sjunker under noll grader omvandlas garvsyran och den bittra smaken försvinner. Det fungerar utmärkt att plocka slånbär och sen ta bort garvsyran genom att lägga dem i frysen under 1-2 dygn.

Arten är känd sedan medeltiden och har ofta använts till att göra saft, vin och likör. Saften är utsökt god och finns att köpa från lokala safttillverkare på flera platser i landet. Bären används även för att smaksätta alkoholhaltiga drycker, framförallt likör som till exempel pacharán. Blommor och späda blad kan användas till te.

Slån blommar i maj, oftast innan löven spruckit ut och de vita blommorna brukar då klä in hela busken. Busken kan bli 1-4 meter hög. Buskarna bildar ofta stora täta snår som är nästan ogenomträngliga på grund av grenarnas vassa tornar. Bladen är små, två till fyra cm långa.

Slån är vanlig i kusttrakterna från Bohuslän till Uppland. Den växer ofta i skogsbryn och öppna marker. Slån är en fantastisk växt som är så flitig och ihärdig i Bohuslän. När frågan kommer var de växer finns bara ett svar – nästan överallt. Busken är så vanlig i vårt landskap att få känner igen den för den är så vanlig. Kör E6 genom Bohuslän i maj månad och det mesta som är risigt och vitt i vägkanter och diken – är slånbär. Varför är det ingen som plockar slånbär här? Alla som gjort så vet varför. Du förstör händer, kläder och fastnar i riset, så det är otroligt krävande att plocka alla de bär som behövs för vår slånbärsdryck. Så vacker dryck, så vackra blommor och så vackra bär. Ett otroligt fascinerande bär.

Latinskt namn: Prunus spinosa

Smaker

 • Vita vinbär
  Vita vinbär
  Drycken Vita vinbär är en god törstsläckare och måltidsdryck. Den är...
 • Fläder måltidsdryck Ren dryck
  Fläder
  Perfekt till fisk och skaldjur, gärna ostron! En härlig välkomstdrink/apertif med...

För livets glada stunder/glädjedagar

För livets glädjedagar behövs det ofta ett alkoholfritt och nyttigt/naturligt alternativ:

 • bröllop
 • jubilarens middag
 • födelsedagar
 • dop

Då kan alla närvarande få något gott att dricka!

Kontakt/Beställning

Ren
Vallebergavägen 123
SE-267 77 Ekeby
tel: 070 091 86 50
info@rendryck.se
andreas@rendryck.se
bo@rendryck.se
org nr: 9697757160